Historia

 

Stugförening på Dragsö, ett försök till historik  

Dragsö Masonitstugeförenings historia börjar 1956 då kioskägaren Jansson, vid Dragsöbadet, kallat en del av stugägarna till ett möte för att bilda en förening med syfte att tillvarata intressena å Dragsö.

Detta första möte hölls den 1 Augusti 1956. Platsen är okänd men det första protokollet signeras med Karlskrona. Ett 30 tal stugägare slöt upp till detta första möte.
Mötets första uppgift var att bilda en styrelse. Efter val bestod denna första styrelse av:

Ordförande: Percy Jerlmark
Sekreterare: Bror Birkesjö
Kassör: Folke Svensson
Suppleant: Börje Högström och Gösta Steinbach
Revisorer: Vilgot Johansson och John Karlsson.

När väl styrelsen valts började arbetet och beslut togs, bl.a. att medlemsavgiften per år skulle vara 5 kronor och avse tiden 1/7-56 till 1/7-57.
Ett beslut som också togs vid detta möte vara att inkomma med förslag till Drätselkammaren om att bygga en dansbana. Detta för att, enligt protokollet, ”höja trevnaden och samtidigt inbringa pengar till föreningens kassa.” Dansbanan skulle enbart avses för dem som hade sina stugor eller campade på Dragsö. Det sista beslutet som togs på mötet var enhälligt!
-Föreningen skulle ta namnet, DRAGSÖ CAMPINGFÖRENING.

Redan den 15 augusti 1956 hölls det första medlemsmötet i föreningen.
Vid mötet beslöt man sig för att som man skriver ”uttaga bankbok” samt att styrelsen skulle tillfråga drätselkammaren om det fanns något hinder för att uppföra en dansbana. Man diskuterade också gemensam försäkring men kom fram till att var och en fick teckna försäkring med det bolag som passade den enskilde stugägaren. Medlemsantalet för detta första år, 1956, var 28 st.

Föreningens aktivitet för 1957 började med ett gemensamt styrelsemöte med Skönstaviks campingförening. Mötet hölls den 12 Maj. Mötet antog en resolution om att till Karlskrona Fritidnämnd avge ett förslag om avgifter för stugor, tält och ev. kök. Förslaget sammanfattades till att stugor skulle betala 20 kr, tält och ev. kök 10 kr, samt dessutom fri parkering för motordrivet fordon.
Dragsöföreningens ordförande Percy Jerlmark skulle renskriva och översända skrivelsen.

Nästa händelse i Dragsö Campingförening var sammanträdet den 16 juni 1957.
Vid detta möte kom svar från Drätselkammaren vad gällde avgifter. Detta fanns enligt protokollet med i avtalet mellan Drätselkammaren och kioskägaren (betalades alltså hyran till kioskägaren?).
Beslutet innebar att kostanden för stuga uppgick till 30 kr, men ingen avgift utgick för kök eller parkeringsplats. Vid mötet antogs ett förslag till ny kontakt med Fritidsnämnden och drätselkammaren där föreningen skulle framföra sina önskemål. Ordföranden blev utsedd att få detta möte till stånd. Vidare lästes ett förslag till stadgar upp och antogs. Man sänkte årsavgiften till 2 kr. Ytterligare beslut var att sätta upp en anslagstavla på kiosken för att kunna meddela medlemmarna ang. sammanträden och dylikt.

Söndagen den 7 juli var det så dags för årsmöte i föreningen. Ett 25-tal medlemmar var på plats och hälsades av ordförande Jerlmark. Efter formalia ang. mötesordförande sekreterare, justeringsmän samt föregående protokoll etc. beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året. Kassör och Sekreterare var uppe för val. Folke Svensson omvaldes som kassör medan Arne Elmqvist nyvaldes som sekreterare. Som punkt VIII vid detta möte togs ett stort beslut, Kaffe skulle serveras efter årsmötet. Man beslutade att kassabehållningen skulle sättas in på bankbok, samt att kvittoblock skulle inköpas så att stugägarna skulle få kvittenser på års- och medlemsavgifter. Efter att mötet avslutats samlades man kring ”ett trevligt dukat långbord och läy sig väl smaka av gott kaffe och goda kakor”.

Vid Sammanträdet (årsmötet) den 20 Juli 1958 Omvaldes Percy Jerlmark till ordförande medan Erik Elmqvist också omvaldes som sekreterare. Vattenfrågan och möjligheten att taxibåten skulle kunna lägga till. Ett förslag inkom också som innebar att nu när kassabehållningen var god skulle en summa skänkas till Mörtsjölägret. En fråga ställdes också till den nye föreståndaren för Dragsöbadet (Hr Ekberg), gällande bättre service och sanering av platserna längs stränder m.m.

16 augusti 1959 var det så dags för årsmöte igen, med ett 40-tal medlemmar. Den stora fråga denna gång var misshälligheter rörande strandvaktens ”alltför obefogade åtgärder”. En tidigare vald kommitté hade besökt strandvakten utan att komma till något resultat. Strandvakten hade haft en absolut oförstående attityd. Man beslöt också att göra en hemställan till Fritidsnämnden om att anlägga en lek- och bollplan för de mindre barnen på Dragsö.

På sammanträdet den 29/4 1960, på Hotell Savoy, diskuterades ingående direktiven i en skrivelse från Drätselkammaren. Hr I Lindebladh lämnade en rapport från Kommunalmötet.  Man beslöt att till nästa möte bjuda in Stadsträdgårdsmästaren för att få information. Harry Jönsson föreslog att man skulle sända en skrivelse till Drätselkammaren angående vattenfrågan på västra sidan.

29 Maj hölls ett informationssammanträde. Stadsträdgårdmästaren Carlson hälsades välkommen och efter en kort inledning av Hr Lindebladh besvarade och informerade Carlson om de frågor som upptagits i skrivelsen från Drätselkammaren från februari 1960. Det gällde betänkanden ang. ”Bestämmeler angående masonitstugor m.m.” Hr Carlson informerade och hjälpte till med tolkningen av de nya bestämmelserna. Vid mötet kom man också, på Hr Lindebladhs förslag, fram till att man skulle skicka en skrivelse ang. iordningsställande av ”brygga eller dyl.” bortom badplatsen på västra sidan. Mötet avslutades med samkväm med kaffe, smörgås och underhållning.

Vid årsmötet den 9 augusti 1960 återvaldes ordförande Jerlmark och sekreteraren Arne Elmquist för 2 nya år. Även kassören Högström omvaldes för en ny 2-årsperiod.

Vid årsmötet 26/9 1963 på Läroverket i Karlskrona var 15 medlemmar närvarande. Ordförande Jerlmark hade inför mötet avsagt sig omval. Till ny ordförande valdes Lathi Svensson. Ytterligare styrelsemedlemmar som valdes var John Karlsson, Arne Elmquist samt Peter Holmberg.
Årsavgiften fastställdes till 2 kronor. Förslag inkom att föreningen skulle göra en framställan om en trappa vid badvikens nedre brygga.

Sammanträdet den 9 juni 1964 hade många punkter av intresse.
-Dragsöområdets bostadsbebyggelse
-Vägomläggning
-Strandvaktens nya befogenheter, fr.o.m 1964 fick han polismans befogenhet
-Mopedförbud från och med 1/6
Hr Ackring påpekade att om tillräcklig opinion fanns skulle kanske inte Dragsö skulle bebyggas. Han föreslog att medlemmarna skulle slå sig samman för att skapa denna opinion.
Hr Hansson föreslog att man skulle sätta in annonser i dagens tidningar inför midsommarfirandet på Dragsö. Styrelsen fick i uppdrag att vidta de åtgärder som behövdes för att midsommar skulle firas på ett trevligt och glatt sätt. Efter en uppmaning att hålla rent runt sopkärlen avslutades mötet.

1967, närmre bestämt den 7 Mars, valdes ny ordförande vid årsmötet. Martin Okmark fick förtroendet. Ny sekreterare blev Göte Johansson som ersatte John Carlson, Ny sekreterare, A Bladh.
Då det tydligen förekommit trädfällning och kapning samt förstörelse av vegetation diskuterades detta efter rapportering av Hr Sten Nilsson. Diskussion utmynnade i att det inte får förekomma trädfällning eller liknande då detta skulle kunna innebära fara för stugornas existens.
Önskemål framkom om att öppna toaletter tidigare och tidigareläggning av vattentillgången.
En uppmaning kom från Hr Göte Johansson, om att stugägarna skulle se om sitt hus, då det tydligen fanns ett antal stugor som var ”vanskötta”. Ett alternativ var annars att de som ej följde uppmaningen kunde tvingas avflytta sin stuga från området. Det påpekades också att det var nödvändigt att betala stugavgiften senast 1 juli.

Vid styrelsemötet den 15 juli 1968 bestämdes att det vid det kommande årsmötet skulle kompletteras med knytkalas samt underhållning med allsång. Göte Johansson ställde fråga om när det skulle vara tyst inom området. Strandvakten hade tydligen begärt tystnad vid 10-tiden.
Stadsträdgårdsmästaren hade bett om hjälp att försöka förhindra uthyrning av stugorna. Detta skulle meddelas stugägarna vid nästa möte.

4 augusti var det återigen årsmöte i Dragsö campingförening. Ett 40 tal personer hade slutut upp. Styrelsen lämnade sina platser till förfogande, bara för att strax inträda i samma roller igen efter valet. Endast en ny medlem, nye styrelseledamoten Blomqvist.
Ordföranden berättade att styrelsen varit och presenterat sig hos stadsträdgårdsmästaren. Vid mötet kom man överens om att styrelsen och medlemmarna skulle hjälpas åt att hålla ordning på medlemmarnas stugor och samtidigt tillse att de stugägare som ej tillhör föreningen följde de gällande föreskrifterna. Ordföranden påpekade också att stuguthyrning förekommit och att de som så gjort hade förlorat det syfte so det innebar i att ha en stuga på Dragsö. Ha påpekade också att dessa personer istället borde sälja sin stuga så att någon annan kunde få möjlighet att äga en stuga.
Enligt ordföranden hade någon tidning variy ute på Dragsö för att göra ett reportage. När det sedan publicerats var resultatet förvanskat och stämde inte med vad ordföranden sagt.  Ordföranden bad medlemmarna att om det skulle komma till ”tidningspolemik” angående stugors borttagande och/eller bebyggande av Dragsö, kontakta styrelsen för att tillsammans sakligt bemöta detta.
Innan mötet avslutades kom förslag från Hr Ackring att inträdesavgiften på 5 kr skulle avskaffas.
Avgiften sågs som ett hinder mot att fler stugägare anslöt sig till föreninge. Det var vid tillfället 30 stugor anslutna av totalt 130 st. Efter röstning beslöts i favör av Ackrings förslag och inträdesavgiften togs bort.

OMSTART 1981

Ett 60-tal personer deltog i ett möte med Dragsö Campingförening den 24 Maj 1981.
Sammanträdet öppnades av ordföranden Martin Okmark, som hälsade välkomna och föredrog dagordningen som godkändes.
Ordföranden höll en enkel orientering om föreningen som bildades 1 juli 1957.
Därefter började en diskussion om öppnande av bommen för fordonstrafik för campare och stugägare. Vid val av styrelse avsade sig Martin Okmark posten och när ingen annan kandidat fanns valdes heller ingen styrelse. En valberedning tillsattes dock, bestående av Valle Pihl som ordförande samt Lisbeth Österström och Nils-Erik Johansson. Beredningen skulle försöka vaska fram kandidater till nästkommande möte som skulle hållas söndagen den 7 juni. Ytterligare diskussioner om bommens öppnande och ev. möjligheter att låna nyckel till densamma, under säsong och även under vintersäsongen. Någon stugägare ville ha hjälp att anordna handikappanpassning av stig till sin stuga.
Även önskemål om att få vattenledningar dragna närmre stugorna diskuterades. Den kommande styrelsen skulle alltså ha en del uppgifter framför sig. Den gamle ordföranden tackade för sig och önskade att intresset framöver skulle vara lika stort som vid detta möte. Därefter avslutades mötet.

Forts. följer